Nature exchange 2007

To je naša skupina—Tim Bromilow, Peter Chappell, Rachel Darling, David Jamieson, Esperanza Martin Gil, Aaron Lawton, Jason Williamson in  Libby Urquhart. Vsi so udeleženci evropskega programa Leonardo da Vinci (na kratko LdV), katerih osnovni namen je spoznati primere dobre prakse neformalnega izobraževanja. Vodja gostujoče organizacije (VITRA Cerknica) je bil Bojan Žnidaršič, pomagal pa mu je tudi sin Tine.

Sprehod po naravi

Dan smo pričeli z obiskom našega kraja Cerknice ter se napotili na ogled našega bisera Cerkniškega jezera. Ogled multivizije Cerkniškega jezera je bila udeležencem osnova za ogled dejanskega stanja jezera, ki smo ga obiskali pred kosilom turistične kmetije Kontrabantar. V popoldanskih urah smo poiskali senco in prijetno “klimo” v Rakovem Škocjanu. Ogledali smo si mali naravni most ter se udeležili zaključne prireditve mladinskega raziskovalnega tabora, ki ga je organiziral Notranjski regijski park.

Dan na podeželju

Po zajtrku smo odšli na Menišijo, kjer sta nas Judita in Alojz Unetič iz turističnega društva popeljala po naravoslovni učni poti »Medvedove stopinj. Obiskali smo ovčjo farmo, preizkusili pristno domače žganje ter si s tlačenjem kuhanega krompirja prislužili na kmetiji pristno kmečko kosilo. Ob izjemno dobrih krompirjevih žgancih, zabeljenimi z domačimi ocvirki in »podkrepljeni« z borovničevcem so celo vegetarijanci pozabili na svoja načela. Po popoldanskem počitku pod senco jabolka smo nadaljevali pot v podzemni svet Križne jame. Pot k našemu novemu domu nas je vodila čez prelepo Bloško planoto. Večerja, ki jo pripravila Ivanka, nam je dala novih moči in energije za vaško veselico v Cajnarjih. Najbolj “hrabri” so podeželski dan zaključili v zgodnjih jutranjih urah.

Dan odhoda

Zadnje trenutke obiska so udeleženci izkoristili in se podali na vrh Slivnice, kjer smo skupaj imeli tipično angleško kosilo—piknik v naravi s sendviči. Sledila je le še vožnja proti letališču ter prijateljski pozdrav.

Relaksacijski dan

Po celodnevnih obiskih se je zelo prilegel t.i. relaksacijski dan, ki se je odvijal zopet na podeželju, blizu naše namestitve . Dopoldne smo—ob asistenci Ivana Zalarja—odšli na sprehod v dolino Zale. Novo energijo smo si zopet nabrali na obilnem podeželskem kosilu Turistične kmetije Pri Ujčevih v vasi Osredek. Popoldne pa je bilo rezervirano za sprostitev. Del skupine se je odločil, da izkoristi še zadnje trenutke in priložnosti podeželja ter se odpravi na popoldanski potep s konji po cerkniškem jezeru.

Dan v pragozdu

Preko Bloške planote smo prispeli v Kočevsko Reko. Čakal nas je prijeten sprehod v kočevskem pragozdu s prijazno vodičko in gozdarko Mirjam Mikulič. Dan smo zaključili na turistični kmetiji Marolt, kjer smo z Tonetom in Pavlo spoznali način življenja na podeželju. Pri večerji se nam je pridružila tudi zadnja udeleženka izmenjave - Libby.

Dan na morju,

V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili proti morju. Najprej smo si ogledali Sečoveljske soline v regijskem parku. Sledil je ogled Portoroža, Fiese ter sprehod v Piran. Popoldanski čas je bil planiran kot prosto popoldne na obali. Nekateri so ga izkoristili za plavanje, drugi za ogled znamenitosti, vsi pa smo z veseljem sedli za obloženo mizo ribjih specialitet.

Glavno mesto

Kot pravi turisti smo tudi obiskali prestolnico Slovenije. Glavna točka Ljubljane je bil obisk v botaničnem vrtu. Po kosilu je sledilo prosto popolne v mestu, ki smo ga različno izkoristili. Obiskali smo tudi park Tivoli, kjer je na prostem postavljena izjemno zanimiva razstava: Odstiranja presihajoče Cerkniško jezero, posebnost slovenskega in svetovnega krasa, fotografinje Andreje Peklaj.

Dan na krasu

Dan na krasu smo začeli z obiskom Planinskega polja in nadaljevali v Pliskovico. Tam nas je »prevzel« Igor Maher. Prvo smo si ogledali Razvojni center Pliskovica ter mladinski center, za njim pa še obnovljen kal. Po kosilu na turistični kmetiji smo se odpravili na izobraževalno učno pot. Večer smo zaključili ob degustaciji tradicionalnega in tipičnega kraškega terana ter pršuta.

 

Dan prihoda

V popoldanskih urah so udeleženci prispeli na letališče Brnik, kjer smo jih s kombijem odpeljali na našo lokacijo v Hruškarje v apartma Dialog. Po zgodnji večerji smo skupaj z udeleženci pregledali celoten plan izmenjave ter potrdili zastavljen plan aktivnosti v okviru programa Leonardo da Vinci.

Dan v Peklu

Udeleženci so izkusili tudi kaj pomeni pekel. Strma pot, ki lahko nekatere spominja tudi na pekel se na koncu prevesi v nebesa, ki jih pričarajo naravni slapovi Pekla. Najbolj hrabri so se tudi osvežili v neokrnjeni naravi slapov. Pot smo nadaljevali proti Bistri, kjer smo obiskali Tehnični muzej Slovenije. Dan se je zaključil na naši “stalni lokaciji”, kjer smo imeli tudi zaključno evalvacijo projekta.