Kulturni turizem na podeželju

Naše delo

Vstop

Projektno delo

Pišite nam

Prijavnice

Aktualne novice

Izobraževanje

Nacionalni pojekti

Mednarodni projekti

Arhiv

kmetija Brinjevka

 

Kmetija Brinjevka je projekt, ki odpira nove možnosti,tako v smislu odpiranja novih delovnih mest, tudi za težje zaposlitve osebe, kakor tudi v smislu zdravega načina življenja.

Želijo si, da bi Kmetijo Brinjevka opazil vsak, ki ima rad naravo in ljudi. Vsakega, ki pot popelje na Kras vljudno vabijo, da jih obišče, si napolni košarico zelenjave, se jim pridruži na dvorišču in z njimi poklepeta.

V bližini kmetije ni industrije, avtoceste ali kakšnega drugega onesnaževalca. Pridelujejo sezonsko domačo zelenjavo, na način zdravega in ekološkega kmetovanja - kot je bilo nekoč. Strmijo k trajnostnemu razvoju narave in ranljivega kraškega okolja, ki ga imajo tako radi.

RENČELJ Proizvodnja kozmetike, d.o.o. POVIR pridelava sivke, družinsko podjetje

 

Njihova pot se je začela 2011, ko so posadili prve sadike sivke v vasici Povir na Krasu. Po prvotni ideji o pridobivanju eteričnega olja, se je prebudila želja po izdelovanju kozmetike, ki bi jo lahko uporabljala vsa družina. Ob otrocih sta z ženo spoznala, kako pomembno je skrbeti za zdravje in telo z uporabo kozmetike s čim bolj naravnimi sestavinami. Zato so združili željo po zdravem načinu življenja, pestrost kraških in mediteranskih dišavnic ter ljubezen do svojih otrok z namenom, da vse to delijo z drugimi. Trudijo se ustvariti kvalitetne proizvode, z učinkovinami pridobljenimi iz rastlin, ki uspevajo v njihovi okolici.

Vitra Cerknica je – s sofinanciranjem Občine Cerknica, Bloke in Loška dolina - pripravila za posamezno občino enodnevno strokovno ekskurzijo, namenjeno kmetom iz omenjenih občin.

 

Leto 2019 je mednarodno leto kulturnega turizma. Ogledali smo si tri primere ohranjanja kulturne dediščine na podeželju s poudarkom vključevanja kulturne dediščine v turistično ponudbo ter kreacije novih delovnih mest. Udeleženci so se srečali z lastniki in pobudniki/nosilci trajnostnega ekološkega turizma z elementi ohranjanja kulturne dediščine v naravi, izročilu, kulinariki, v obliki socialnega podjetja, …

Domačija Peterlin - Rogelja

Domačija Petelin Rogelja je v samem središču vasi Tomaj. Prvotno kamnito hišo, zgrajeno okoli leta 1800, so kasneje dograjevali in dozidavali, kot so kazale potrebe in možnosti.

Po 200 letih je družina Petelin Rogelja zgradila novo hišo in pripadajoče gospodarsko poslopje. Ves kamen stare domačije so uporabili za prostorno klet, kjer sedaj zori njihov odlični teran.

Družina Petelin-Rogelja je tri generacijska. Starejša oče in mati sta upokojena, a še pri močeh in nepogrešljiva, tako v hiši, kot v vinogradih. Srednja generacija, Katarina in Marjan, sta zaposlena izven kmetije, ob službi pa aktivno delata na kmetiji. Mlajša generacija, Matej in Maruša, sta gimnazijca in izven šole po svojih močeh pomagata na kmetiji. Značilnosti kmetije Petelin-Rogelja sta medsebojno sodelovanje generacij in dobra organizacija dela.

Zaključna misel udeležencev